Sabtu, November 24, 2012

Mencari Pokok Bunga dan Pokok Bonsai

Melihat pokok-pokok bunga yang segar menghijau dan berbunga akan membuat hati jadi tenang dan damai.  Tambahan pula pokok2 bunga itu terdapat tersusun dengan cantik di sekitar rumah kita.  Buka saja pintu., dapat pemandangan  yang menyamankan dan dapat hilangkan stress..  

Untuk menghasilkan taman bunga di rumah kena ada minat yang berterusan. Tak boleh hangat-hangat tahi ayam. Bagi  sesiapa yang baru dalam bidang ni ( baru nak cuba-cuba menanam ) kita  mestilah tahu serba sedikit asas-asas menanam sesuatu pokok.
Pokok bunga berdaun

Untuk mendapatkan pokok bunga yang sesuai tidak lagi susah kerana sekarang ini banyak Kedai Semaian yang menyediakan berbagai jenis bunga. Cuma sediakan wang dan pilihlah yang mana berkenan.

Pilih yang berkenan, bang.

Kepada orang yang baru nak mencuba hobi ini mestilah ada sikap rajin yang amat tinggi sekali. Ini sangat mustahak ye. Sebab pokok-pokok yang kita dah tanam tu memerlukan perhatian selain belaian dan sentuhan dari hati ke hati...bunga pun nak dimanja-manjakan dan makan minum  sentiasa nak dijaga.
Selain pokok2 bunga, eksasori taman bunga pun dah banyak sekarang ini. Pasu-pasu serta air pancut mini akan menambahkan seri taman kita kalau pandai menyusun dengan kreatif.  Kalau tak ada idea, buka saja internet dan carilah blog-blog berkaitan seni taman. Pasti akan dapat contoh yang boleh ditiru!
Bagi yang berminat dengan pokok bonsai, kalau malas nak buat sendiri boleh beli di tapak semaian juga.
Tapi kalau beli kena sediakan duit banyak sikit sebab bonsai yang dijual bukan murah harganya.

Pokok bonsai ini diletakkan harga RM10 ribu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan