Sabtu, Ogos 20, 2011

Bat Cave di Kilim Geoforest :#4

Sambungan entri yang lalu...

Gua kelawar (Bat Cave) terletak tidak jauh dari Jetty Kilim, Langkawi. Menaiki bot lebih kurang 10 minit, dari jauh sudah kelihatan perkataan "Gua Kelawar" (tapi oleh kerana tidak diselenggara dengan baik, tulisan itu terlindung oleh daun-daun pokok)


Apabila kami sampai, pengunjung agak ramai juga, tidak dapat ditampung oleh jeti yang kecil. Untuk masuk dikenakan bayaran RM1 seorang. Oleh kerana laluan di dalam gua itu agak gelap, lampu suluh akan dibekalkan kepada setiap kumpulan yang masuk.
Ini adalah papan kenyataan mengenai Gua Kelawar ini. Ia menceritakan bagaimana gua ini terbentuk beribu tahun yang lalu serta jenis  jenis batu batan di sini.

Untuk masuk ke dalam gua, ada dibina laluan pejalan kaki dari luar mulut gua sehingga keluar pintu gua di sebelah sana. Semasa kami sampai, hari dah petang menyebabkan gua itu menjadi lebih gelap.

Pemandangan di dalam Gua kelawar. Kalau diperhatikan betul-betul, yang berwarna hitam di bumbung gua itu ialah kelawar. Suasana dalam gua itu agak sejuk dan kedengaran bunyi air yang menitik dari bumbung gua.Semasa dalam gua, ada sedikit bau yang kurang enak...bau tahi kelawar.


Selain kelawar, batuan yang terbentuk dalam gua itu amat menarik sekali. Stalagtait dan stalagmait yang terbentuk berusia ribuan tahun nampak begitu unik dan mengagumkan.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan