Sabtu, Jun 05, 2010

Daging Kambing Boleh Meningkatkan Daya Seksual Lelaki ?Lama tak update blog ini kerana agak sibuk akhir-akhir ini. Tentu nampak pelik sikit tajuk posting kali ini. Sebenarnya ada cerita disebalik tajuk posting ini. Aku terlintas untuk mencari kebenaran bila suatu hari menghadiri kenduri kawan yang menyediakan hidangan daging kambing.

Rendang Kambing

Sambil makan, masing-masing dok cerita pasai daging kambing yang jadi menu utama hari itu. Ada seorang sahabat kata daging kambing tak sesuai untuk orang yang ada darah tinggi. Sahabat lain pula kata, dia pantang makan daging kambing (pantang jumpa!). Tapi yang paling menarik, ada sorang sahabat tu kata daging kambing boleh meningkatkan daya seksual lelaki. Adakah betul atau hanya mitos sahaja??

Kambing Goreng Kunyit
 Aku bertanya lagi untuk mendapat kepastian. Tanpa berselindung dia menyatakan bahawa ekor lembu dan daging kambing berpotensi meningkatkan daya seks terutama lelaki. Seorang sahabatku rasa geli bila aku mengatakan sangat mengemari sup ekor lembu kerana keenakan rasa sup dan kehangatan oleh rasa pedasnya. Dia membayangkan aku sedang makan ekor lembu yang hidup dan masih ada tahi lembu terlekat pada ekor lembu itu. Cis..kurang asam betul.

Dalam posting kali ini aku lebih tertarik untuk menceritakan tentang daging kambing. Apakah betul mitos tentang daging kambing boleh meningkatkan daya seksual lelaki?
Aku pun mencari fakta dan bukti dalam internet, benar atau tidak seperti apa yang dikatakan oleh sahabat aku tu.
Mitos 1 : Daging kambing berbau hamis
Ramai yang percaya daging kambing hamis. Sebenarnya orang yang sembelih tu tidak pandai. Ada petua supaya daging tak berbau hamis. Jangan bagi bulu kambing terkena pada daging walaupun sehelai dan hempedu kambing hendaklah dibuang dulu jangan sampai terkena daging.

Realitinya : Daging kambing berbau hamis kerana kambing yang disembelih mempunyai kadar hormon mengawan yang tinggi, terutama yang berumur 2 tahun dan ke atas.
Selain itu, kambing yang hendak disembelih, jangan dibiarkan bergaul jantan-betina. Ini akan menyebabkan hormon mengawan tinggi. Seeloknya, asingkan kambing jantan dan betina untuk beberapa hari sebelum disembelih.

Sup Kambing
Mitos 2: Daging Kambing pembawa darah tinggi
Ramai yang percaya daging kambing berkolestrol tinggi. Siapa yang makan daging kambing boleh menyebabkan sakit kepala dan "darah naik" tinggi ( terutamanya orang Melayu!)

Realitinya: Menurut kajian, daging yang terbaik untuk dimakan ialah daging kambing. Ini adalah kerana daging kambing mengandungi kandungan kolestrol, kalori, lemak dan protin yang terendah berbanding daging lain.
DAGING           KOLESTROL       KALORI       LEMAK       PROTIEN
Kambing                63.8                122              2.6             23
Ayam                    76                   162              6.3             25
Lembu                  73.1                 179              7.9             25
Bebiri                   78.2                 175              8.1             27 

Tidak seperti daging kambing biri-biri, daging kambing biasa mengandungi kandungan lemak dan kolesterol yang sangat rendah. Ia sangat ideal bagi mereka yang sangat menitikberatkan soal kesihatan. Keistimewaan lain yang terdapat dalam daging kambing termasuklah:

- Baik untuk jantung dan ia disyorkan oleh American Heart Association bagi mereka yang 
   berhadapan dengan masalah kesihatan yang melibatkan jantung.
- Ia kaya dengan protein dan ratio lemak sihat.
- Mengandungi zat besi dan potasium yang tinggi beserta dengan tahap sodium yang rendah.
- Kandungan kalori dan kolesterolnya lebih rendah berbanding daging lembu dan ayam.
- Tiada pencemaran hormon seperti daging ayam dan pencemaran bakteria sepertimana
   yang ada pada ikan.

Sup Kambing Penang Road

Mitos 3 : Daging Kambing berpotensi meningkatkan daya seksual lelaki.

Pendapat mengatakan daging kambing sangat baik untuk kehebatan seksual disebabkan cadangan dari mereka yang gemar makan daging kambing. Lalu perkara itu dibawa dari mulut ke mulut menjadikan ia sesuatu yang benar.

Realitinya :
Hidangan sate dan gulai kambing memang membuka selera. Sehingga sering disajikan dalam majlis-majlis khas. Ada mitos yang menyebutkan bahwa makan daging kambing dalam jumlah banyak akan membangkitkan ghairah.Satu lagi kesan yang "menghangatkan" pada tubuh dan peningkatan ghairah adalah kerana pengaruh rempah ratus yang pedas seperti cabai, cengkih, halia, lengkuas, lada sulah yang akan meransang kadar aliran darah.


Daging Kambing memang termasuk afrodisiak. Ertinya, bahan itu dikatakan boleh membangkitkan ghairah atau potensi seksual. Daging Kambing digolongkan afrodisiak kerana mengandungi L-Argynin (sejenis asid amino yang menjadi bahan dasar nitrik oksida).
Nitrik Oksida itu sangat berkesan dalam meningkatkan ghairah seksual. Sebab, nitrik oksida memberi efek pelebaran pembuluh darah yang membuat aliran darah ke alat kelamin menjadi lancar. Masyarakat cenderung salah faham dengan mempercayai memakan daging kambing akan menjadi lebih “garang”. Misalnya, makan 20 cucuk sate kambing sekaligus. Padahal, keperluan protein tubuh hanya 56-48 mg per hari. Hal tersebut tentu akan terarah kepada obesiti.

Tindakan makan Sate Kambing berlebihan juga tidak baik untuk lelaki yang mempunyai sejarah penyakit metabolik. Bagi pesakit buah pinggang, memakan daging kambing dalam jumlah yang banyak juga berbahaya. Sebab, ginjal terpaksa bekerja lebih untuk menghadamkan daging kambing. Kesannya, banyak protein yang tak dihadam dengan sempurna dan akibatnya, protein itu mendap di organ-organ vital.
Jadi, kesimpulannya daging kambing elok dimakan kerana kolestrolnya rendah jika dibanding dengan daging lembu dan ayam. Yang lain-lain tu cuma mitos sahaja.Tiada ulasan:

Catat Ulasan