Sabtu, Januari 09, 2010

Hari Keluarga 2009

Hari Keluarga bagi Tahun 2009 diadakan pada penghujung tahun sebagai penutup tirai Tahun 2009. Bertempat di Pendang Lake Resort, semua staf pejabat mendaftar masuk ke resort pada petang  Sabtu     26 Disember 2009. Keluarga kami diantara yang sampai awal iaitu pukul 5 petang. Selepas check-in, perut terasa lapar. Apalagi..terus ke Pekan Pendang mencari makanan.

Pada pukul 8.00 malam, ada jamuan makan malam. Semua hadir dengan keluarga masing-masing. Dalam majlis ni, untuk mengeratkan silartulrahim dan berkenal-kenalan, tempat duduk tidak mengikut keluarga. Nurul Izza , Mohd Norhelmi dan Badrul duduk semeja bersama keluarga kami.

Seperti biasa, sambil makan ada acara selingan iaitu karaoke. Siapa lagi yang menyanyi kalau bukan Abang Razi dengan lagu 60an tu. Jamuan makan dibuat secara buffet. Ada Laksa, nasi goreng, me kuah, kueh, kek dan juga satay. Yang paling cepat habis, tentulah satay..

 

Di depan resort ni ada tasik yang terbentang luas. Pada waktu petang, pemandangan nampak cukup cantik. Dalam tasik ni ada ikan, kalau bawa pancing bolehlah memancing. Pada malam pertama, ramai juga yang memancing. Nasir yang paling awal pasang pancing. Lepas tu Hafizan, Rosli dan Yahaya pula join. Sampai tengah malam depa memancing. Pagi esok, bila tanya berapa kilo ikan dapat.. Nasir geleng kepala..seekor pun tak dapat. mungkin ikan-ikan tu dah kenyang. Untuk yang minat berkayak, memang sesuai la tasik ni. Peralatan berkayak juga disediakan untuk disewa oleh resort ini untuk para pengunjung. Bagi kami yang menginap di sini, boleh berkayak tanpa kena bayaran.

 Hari kedua : Pagi-pagi lagi dah pergi sarapan. Menu pagi tu, nasi lemak dengan sambil ikan bilis dan telur rebus. Hai. En. Azizan, bubuh nasi lemak macam makan tengah hari. Elok la tu.. tumpang lalu..makan.
 Acara pertama selepas makan pagi ialah senamrobik. Semua ahli keluarga, kecil besar turut serta. Bila ramai-ramai macam ni, memang seronok senamrobik.

 Acara kanak-kanak yang paling awal sekali. Tiup tepung dalam pinggan. Ramai penyertaan sampai kena tambah pinggan pula.


 Beginilah rupanya selepas acara tiup tepung. Menang ke.. kalah ke.. tak kira..yang penting seronok. Muka penuh tepung macam macam pakai bedak sejuk..

Tiup belon... siapa yang besar. Kalau pecah dikira kalah. Yang menang tu anak Hj. Basri, walaupun badan kecik tapi dapat tiup belon paling besar..

 Acara dewasa pula, kerusi muzik. Ramai yang ambil bahagian. Tapi masing-masing jalan pelan-pelan kerana nak rebut kerusi. Jenuh juruacara suruh jalan laju sikit.

 

Insiden yang tak dapat dilupakan..... Sampai patah kaki kerusi kerana berebut nak duduk! Mau tak patah..badan semua saiz XL.


 
Acara kaum ibu pun sama juga, kerusi muzik. Yang jadi johan ialah yang pakai tudung hitam.


 
Ini pula pakaian beragam menggunakan surat khabar. Ada 6 peserta yang memakai baju kertas  hasil rekaan ibu dan bapa masing-masing.

 Akhir sekali penyampaian hadiah yang disampaikan oleh bos. Norehan dan anaknya yang paling banyak banyak menang acara-acara tadi.
 Selepas selesai penyampaian hadiah, terus makan tengah hari. Pukul 1.00 petang, semua keluarga dah pun berkemas untuk balik. Nampaknya tahun ni meriah juga hari keluarga. Moga jumpa lagi dalam Hari Keluarga pada 2010 pula. Terima kasih pada penganjur. Jumpa lagi tahun depan.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan