Rabu, Ogos 06, 2014

TIDUR LEBIH...BERAT BADAN BERKURANG?

Tajuk entri kali ini membuatkan kita yang badan berisi nak tidur awal. Ok.. mulai hari ini saya mencadangkan anda supaya menutup TV selepas pukul 10.00 malam dan cepat-cepat pergi tidur. Kenapa ye?
Ini adalah kerana kajian menunjukkan kalau tidur tidak mencukupi, maka secara automatik akan meningkatkan tahap selera kita untuk makan dan makan …… lalu, berat badan pun akan semakin bertambah…

Seorang pakar kesihatan dari Montefiore Medical Center, Micheal Thorpy berkata:

"Sleep deprivation appears to increase your production of cortisol, a hormon that helps regulate your appetite"





Kalau kita tidak cukup tidur boleh membuatkan keupayaan tubuh manusia membakar karbohidrat menjadi semakin perlahan. Ianya boleh meningkatkan kandungan gula dalam darah dan menyebabkan tubuh kita menyimpan lebih banyak lemak. Lemak yang disimpan akan meningkatkan berat badan kita.
Sebaik-baiknya tidur la dalam 7-8 jam sehari. Bila cukup tidur, berat badan kita mungkin menurun. Alamak dah pukul 2 pagi… Selamat malam…







Jumaat, Ogos 01, 2014

Facebook dan Dosa-Dosa


Sejak dilancarkan beberapa tahun lalu, Facebook menjadi satu media sosial yang sangat popular. Boleh dikatakan setiap orang mempunyai akaun facebook, kalau tak ada terasa sangat ketinggalan.  Disedari atau tidak,terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya.
 
 
 
Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan enam perkara, iaitu :-
1) Mendedah keaiban suami, isteri di facebook.
     Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka. Tertekanlah sang suami atau isteri.
    Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.
 
     Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.
 
     Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.
  .
Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.
 
 
2) Terlebih gambar
     Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya, aksi dan fesyen yang pelbagai.
 
    Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran’ nafsu.
 
    Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan berdating, kahwin-padahal telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah. Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar, si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina’.Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang sehabisnya di facebook.
 
3) Penyamaran
     Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak diluluskan menjadi ‘friend’ seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut. Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di internet, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu. 

     Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkan friend untuk menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan terjaga.
4) Download gambar untuk simpanan dan tatapan.
      Dimaklumkan juga, dek kerana gambar wanita yang terlalu ‘bersepah’ difacebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana wanita yang dikurniakan Allah punyai ‘rupa’ yang menurut pandangan ramai sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih berwaspada lebih daripada mereka yang lain.
    Malangnya, golongan sebegini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendapat lebih banyak pujian dan …dosa!. Simpan sahajalah gambar-gambar ‘kiut’ (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami. Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda. Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar.
Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti, terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke’kiut’an anda mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain, kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingkan wajah dan tubuh anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat dosa.
5) Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat.
     Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak juga dewasa ini. Isu ini juga pernah ditulis oleh beberapa penulis lain seperti Ust Abu Umair dan Sdr Shahmuzir. Saya ingin menegaskan lagi tulisan mereka.
 
    Ini adalah kerana, terdapat ‘trend’ menyebarkan gambar-gambar lama, dan kemudian meletakkan tagging kepada individu di dalam gambar. Perlu disedari, setiap gambar yang di’tag’, akan muncul dan boleh dilihat oleh semua friend, dan rakan kepada friend tersebut juga boleh menontonnya.
Ini boleh menjadi dosa, kerana :-
    a) Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang tidak menutup aurat adalah haram.
     b) Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga, justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah sendiri atau di dalam keadaan ‘candid’, tetapi akibat ketidakperihatinan sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian tersebar. Sepatutnya, kita yang di’tanda’ boleh dengan segera delete ‘tag’ itu, Hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook tidak sedar mereka boleh ‘untagged’ nama mereka. Malah kalau mereka boleh untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA di dalam Islam.
    c) Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia kini merupakan ‘seseorang’ yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya. Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar.
 
Anda mungkin bebas menyiarkan gambar anda, namun jika gambar orang lain, keizinan perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.
6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan
    Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan, imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah, baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam. Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.
 
Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rkana lama. Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung. Lahirlah kata-kata, ‘zaman aku ekstrem’, ‘zaman solehah’, ‘waktu innocent’, zaman-zaman suci’, ‘itu zaman kuno dulu’, ‘itu masa duduk bawah tempurung’ dan lain-lain frasa yang sepertinya.
 
   Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah?, kini tidak suci?. dan lain-lain. Ia juga sekaligus seolah mengutuk pemakaian sopan dirinya dahulu. Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.
KESIMPULAN
    Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah wahai pemilik facebook.
Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama ‘ukhuwah’ untuk berbuat dosa.
    Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.
Sekian
Ust. Zaharuddin Abd Rahman
 
 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
p/s : Untuk renungan......
 

Bila Minyak Naik Harga: Tips Untuk Jimatkan Minyak Kereta.


Bila kerajaan kurangkan subsidi, minyak RON59 naik sedikit menjadi RM 2.10 bagi satu liter. Kalau dulu  dengan RM60 dah penuh tangki, tapi kini kena isi RM80 baru penuh. Oleh itu kena cari jalan macam mana untuk menjimatkan minyak kereta.  Setelah bertanya kepada kawan-kawan dan mekanik kereta, inilah beberapa tips untuk kita sama-sama berkongsi menjimatkan minyak kereta.


Tips Menjimatkan Minyak Kereta:


1. Cara yang betul mengisi minyak.
    a.  Isi minyak pada waktu pagi atau waktu cuaca sejuk. Jika mengisi minyak pada waktu tengahari atau cuaca panas, minyak petrol cepat meruap dan "hilang" dalam bentuk wap petrol yang keluar dari tangki.

    b.  Isi minyak dengan perlahan-lahan, jangan tekan nozzle dengan kuat. Minyak petrol yang bercampur dengan udara akan lebih cepat terbakar.

    c.  Selalu isi tangki dengan penuh supaya kurang ruang udara dalam tangki. Ini akan mengurangkan petrol meruap dengan cepat.  


2.  Kurangkan Kelajuan.
     Memandu dengan laju akan meningkatkan penggunaan minyak. Pandu dengan kelajuan sederhana, relax dan nikmatilah pemanduan serta mengurangkan risiko kena saman.
Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) akan meningkatkan dengan ketara penggunaan minyak. Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j,penggunaan minyak bertambah 10 peratus, 105 km/j (15 peratus) dan 110 km/j (25 peratus).
Ia berbeza bagi setiap cc kereta, lagi tinggi cc lagi banyak minyak dibakar.





 

3.  Periksa tekanan angin tayar
     Tekanan angin tayar akan berkurangan sehari ke sehari (lebih kurang 1 psi sebualan). Tayar yang kurang angin akan meningkatkan penggunaan minyak.


 

4.  Gunakan air-cond dengan betul
     Air-cond akan menggunakan 10% petrol jika dipasang. Tetapi kalau anda memandu 80kmj, menggunakan  air-cond adalah lebih ekonomi daripada membiarkan tingkap kereta terbuka.




5.  Matikan enjin bila berhenti dalam masa yang lama
     Membiarkan enjin hidup apabila kereta tidak bergerak akan membazirkan petrol. Membiarkan enjin hidup selama satu minit menggunakan petrol yang banyak daripada untuk start semula enjin.






TIPS LAIN YANG BOLEH JIMATKAN MINYAK.....
 

 ATAU YANG INI...HA HA HA


SELAMAT MEMANDU DAN BERJIMAT...

 

Jumaat, November 22, 2013

"Khemah" Tertinggi di Kazakhstan 2013

Pusat Aktiviti Khan Shatyr di Astana, Kazakhstan merupakan projek seni bina yang dianggap sebagai "khemah" yang tertingi di dunia. Bentuk binaan ini sungguh unik seperti sebuah khemah yang biasa kita lihat dipasang di tempat-tempat keramaian. "Khemah" ini dibentuk dengan bahan lutsinar yang digantung pada kabel-kabel besi yang berhubung pada tiang menara di tengahnya setinggi 150 meter.

Keluasan kawasan yang dinaungi "khemah" ini ialah seluas 140,000 meter persegi. Di bawah "khemah" ini (kawasan yang luasnya sama dengan 10 stadium bolasepak) ialah taman dalaman, kompleks membeli-belah, sungai, mini golf dan resort.

Bahan lutsinar yang dijadikan bumbung membenarkan cahaya matahari masuk dan kombinasi dengan sistem penyejukan menjadikan suhu di dalam khemah ini amat selesa pada suhu 15 - 30 Celsius, berbanding suhu di luar yang berubah antara -35 C hingga 35 C sepanjang tahun. Lihatlah ganbar-gambar khemah yang tertinggi di dunia ini.

  









Sabtu, Mei 25, 2013

Minyak Ikan Untuk Kesihatan

Satu kaum Eskimo di Greenland yang dipanggil kaum Inuit, mempunyai 42 perkatan untuk salji sahaja. Mereka tidak ada satu patah perkataan pun untuk penyakit jantung. Mengapa? Sebab mereka tak pernah dan tahu pun apa itu sakit jantung. Menurut kajian, kaum Inuit ini jarang mendapat penyakit jantung sebab makanan utama mereka adalah lemak, daging singa laut dan ikan air sejuk.

Minyak ikan laut dalam mengandungi asid lemak Omega 3 yang sangat diperlukan oleh badan kita. Asid lemak ini banyak didapati di dalam ikan air sejuk laut dalam seperti mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak. Apa kebaikan dari segi kesihatan yang kita boleh perolehi dari minyak ikan ?

Ikan Mackerel


Tanpa asid lemak dalam makanan harian kita, kita mengambil satu langkah ke arah kematian. Asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita terbahagi kepada dua: Omega-6 EFAs and Omega-3 EFAs. Omega-6 boleh diperolehi dari minyak sayuran dan Omega-3 dari minyak ikan dan beberapa minyak lain.
Ikan Salmon

Para saintis dan doktor berpendapat bahawa peningkatan kes sakit jantung,  darah tinggi, obesiti, kencing manis,dan kanser jenis tertentu adalah disebabkan pengambilan Omega-3 dan Omega-6 yang tidak seimbang.



Ikan  Kerapu
EPA dan DHA, juga dapat membantu dalam pencegahan aterosklerosis, serangan jantung, kemurungan dan beberapa jenis kanser. Permakanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid (sakit sendi)dan kencing manis.

Antara manafaat minyak ikan untuk kesihatan ialah :


1. Minyak ikan dapat Mencegah kanser

Minyak ikan berkesan melawan beberapa jenis kanser iaitu kanser payudara, usus besar, dan prostat. Kandungan minyak ikan mengandung Omega 3 yang dapat membantu menjaga sel menjadi sihat dan normal dari bermutasi menjadi sel kanser dan menahan pertumbuhan sel-sel yang tidak diinginkan.


2. Minyak ikan dapat Melangsingkan tubuh

Satu kajian di Australia telah menemukan bahawa diet dengan Minyak Ikan secara rutin dapat menurunkan berat badan. Minyak ikan ini dapat digunakan untuk mengubati darah tinggi dan kegemukan.

3. Minyak ikan untuk penyakit artritis / sendi
Penggunaan jangka panjang minyak ikan dapat mengurangkan dan mencegah sakit sendi.

4. Minyak ikan untuk Kesihatan mata
Omega 3 dapat melindungi terhadap macular degeneration (AMD) mata dan menurunkan risiko sindrom mata kering.

5. Minyak ikan untuk Kesihatan kulit dan rambut
Omega 3 membantu menjaga kelembapan sel-sel kulit, menghasilkan kolagen, mengurangkan cacat kulit, dan membuat seseorang kelihatan muda. Sementara kandungan protein minyak ikan membantu dalam pertumbuhan rambut dan menjaga kesihatan dan kekuatan akar rambut.

6. Minyak ikan untuk Tekanan darah tinggi
Omega 3 mempunyai kandungan anti-pengentalan darah yang membantu dalam menurunkan tekanan darah.